Herdwick

 

Historie
De Herdwick is het oorspronkelijke ras van het centraal en westelijk Lake District en begraast de hoogste bergen van Engeland.

 

Bijzonderheden

De dieren zijn “hefters”, wat wil zeggen dat ze zich hechten aan hun geboortegrond. Herderen of een omrastering zijn in het Lake District niet nodig, de dieren blijven in het gebied waar ze zijn opgegroeid. Het ras is uitzonderlijk gehard en heeft een lange levensduur. De ooien lammeren gemakkelijk af en hebben goede moedereigenschappen. Hoewel economisch niet meer interessant, is de Herdwick voor de hobby een heel leuk apart schaap.


Vruchtbaarheid
Op matig land gemiddeld 1 lam, op betere weilanden kan dit op 1,5 liggen.
 

Rasbeschrijving in onderdelenHoofd
Rammen: mannelijk, gemiddeld van grootte, breed tussen de ogen, sterke neusbrug en grote openstaande neusvleugels. Sterke kaak en kleine/medium, witte, attente oren. De kop is vrij van wol en bedekt met kort, borstelig, wit haar. Ooien: vrijwel gelijk aan de rammen maar iets smaller en vrouwelijker.
Ongewenst: gespikkelde kop.

Horens
Rammen: glad en rond met een lage, wijde krul vanuit de achterzijde van de kop. Ca 20% van de rammen is ongehoornd. Dit is toegestaan.
Ongewenst: gehoornde ooien.

Nek/hals
Gemiddelde lengte.
Voorhand
Diepe borst met geprononceerd borstbeen. Ruime voorhand met schuine schouder.  
Middenhand
Stevig en goed gevuld. De rug is breed en plat.
Achterhand
Stevig, vierkant en goed bespierd.
Beenwerk
Voorpoten droog en recht met stevige grote knieën en soepele gewrichten. Achterpoten recht met platte pijpen. De poten zijn wit en bedekt met kort borstelig haar. Geen wol. Grote, liefst witte hoeven.
Ongewenst: gespikkelde poten.

Staart
Stevig, dik en goed bespierd.
Huid/vacht
Zware dikke vacht met dichte ondervacht. Egaal van kleur en kwaliteit over het gehele lichaam met een stevige kraag van haar/manen rond de nek en op de bovenkant van de schouder. De kleur kan diep ”blauw”, grijs/donkergrijs, bruin of bijna wit zijn. Kop en poten helder wit.
Ongewenst: bruine vacht en gele kop/poten.

Algemeen voorkomen
Stoer uiterlijk, niet te groot, robuust en oersterk. 
Gewicht: rammen 65-75 kg,  ooien 35-45 kg.


 

Bron: Vereniging van Speciale Schapenrassen