Ik wil een kunekune kopen. Waar begin ik?

Het eerste wat je zou moeten doen is een paar kunekunes in levende lijve ontmoeten, breng wat tijd met ze door. Zorg ervoor dat je een realistische kijk hebt op wat het houden van varkens inhoudt. Neem gerust contact op om een keer te komen kijken! Wij adviseren dat mensen geregistreerde kune kunes, met stamboom, kopen. Op die manier kunnen de bestaande bloedlijnen zuiver gehouden worden en voorkom je inteelt of vermenging met andere varkenssoorten. Door het kopen van geregistreerde varkens kan voorkomen worden dat de zeldzame, of weinig voorkomende, varkensrassen uiteindelijk verdwijnen.


Hoe groot zijn kune kunes?

Van alle erkende varkensrassen horen kunekunes bij de "minivarkens". Kune kunes zijn veel kleiner dan andere 'ras-varkens' als bijv. Mangalitza's, Berkshires, Duroc, maar het zijn beslist geen 'tea-cup' varkens ( deze bestaan ook helemaal niet). Volwassen kunes hebben meestal een gewicht tussen de tachtig en de honderd kilo en zijn tussen de vijfenvijftig en vijfenzeventig centimeter hoog. Net als bij de meeste pasgeboren dieren zijn de biggetjes klein en schattig, maar uiteindelijk worden het grote varkens, niet geschikt om binnenshuis gehouden te worden! Denk er dus goed over na voordat je biggetjes koopt. Je moet uitgaan van de grootte van de volwassen dieren.


 

Waar kan ik een kune kune houden?

De meeste mensen houden hun kunekune in een afgescheiden deel van een grote tuin of in een weiland. Zolang de dieren een droge en tochtvrije, met stro gevulde, schuilhut hebben, kunnen ze het hele jaar door buiten gehouden worden. Het advies is om max. 5-6 varkens te houden per halve hectare. Kune kunes eten niet alleen gras, maar wroeten soms en lopen voortdurend over het gras heen. Bij regenachtig weer kan de grond daardoor beschadigd raken. Het is daarom aan te raden om je land in kleinere gedeeltes te verdelen, bijv. met schrikdraad. De varkens kunnen dan van tijd tot tijd een ander veldje gebruiken en het gras heeft de tijd te herstellen.
 

Wat voor huisvesting hebben ze nodig?

Als je een stal hebt kunnen de Kuneskunes op een dik strobed in een hoek slapen. Ook een houten varkenshok in het weiland voldoet prima. Er zijn allerlei soorten hokken van verschillende materialen, zoals hout, plastic, gegalvaniseerde platen. Kunekunes zijn sterke dieren, ze kunnen prima in een hok op het land leven, zolang hun slaapplek maar droog en tochtvrij is met veel stro. Belangrijk is wel dat ze niet direct op de koude grond liggen, een tegel of houten vloer onder het stro zorgt ervoor dat de kou niet rechtstreek omhoog trekt. Onze varkens hebben in hun grote hok een kleiner slaaphok staan. Hierdoor creeër je een miniklimaat waar de warmte makkelijker blijft hangen.
 

Wat voor omheining heb ik nodig?

Varkens hebben een stevige omheining nodig. Je kunt schapengaas gebruiken, maar wij hebben een houten omheining in het hoofdhok en prikweidjes met een aantal stroomdraden. Met behulp van stroomdraad hebben wij kleine 'prikweitjes' gemaakt om de varkens te rouleren over verschillende veldjes.
Het is in ieder geval altijd een goed idee om een stroomdraadje langs de onderkant van je hek of gaas te spannen. Onze ervaring is dat varkens vooral onder de indruk zijn van elektrische omheiningen. Bij alle andere hekwerken geldt dat, zodra je varken zijn neus erdoor kan steken, hij zijn uiterste best zal doen de rest van zijn lijf er ook door te wringen.

Wat eten kune kunes?

Kunekunes zijn, i.t.t. andere varkens, grazers. Een volwassen dier kan in de lente/zomer alleen op gras leven. Een halve hectare grasland is voldoende voor minstens vijf kune kunes. Als je niet voldoende gras hebt kan je ze uitstekend op een kleiner veld houden en bijvoeren met zeugenbrok, aangevuld met hooi en fruit- of groente resten. Waarschijnlijk voedt de meerderheid van kune kune houders hun dieren op die manier.
Als kunekunes alleen met zeugenbrok gevoerd worden gelden de volgende richtlijnen:
Biggen 2-4 maanden per dag 0.5pond
Biggen 4-9 maanden per dag 0.75pond
Volwassen dieren per dag 1-1.5pond
Hoe meer gras ze hebben des te minder brok er gegeven hoeft te worden.Het is belangrijk je niet te strak aan de richtlijnen te houden maar om op den duur 'op het oog' te voeren. Zodra je varken te dik wordt geef je minder. Een te dik varken is een ongezond varken.

 

Is er voedsel dat ik ze niet mag geven?

Bij wet is vastgesteld dat varkens nooit keukenafval (vlees) gevoerd mogen krijgen. Onder keukenafval verstaan we alle vleessoorten, botten, bloed, maar ook het voedsel dat hiermee in aanraking is geweest. Zelfs een kale boterham waarop vleeswaar heeft gezeten is verboden! Groente en fruitresten zijn ze daarentegen dol op! Je houdt hierdoor minder afval over en de varkens zijn weer in hun element.

 

Kan ik het beste mannetjes of vrouwtjes houden?

Over het algemeen is bekend dat gecastreerde mannetjes (borgjes) het makkelijkst in de omgang zijn. Vrouwtjes zouden soms iets humeuriger zijn, als ze -eens per drie weken- 'berig' zijn. Veel mensen kiezen ervoor om twee borgjes te houden, vooral als ze niet van plan zijn met hun varkens te fokken. Persoonlijk denk ik dat het niet heel veel uitmaakt of je voor een mannetje of een vrouwtje kiest. Het is de persoonlijkheid (en natuurlijk speelt het uiterlijk ook een rol) van het individuele varken dat er toe doet.we raden af om een ongecastreerde beer te kopen als je niet van plan bent te gaan fokken.  Beren zijn meestal lieve en vriendelijke dieren, maar reageren soms onvoorspelbaar als ze berige zeugen of een andere beer ruiken. Intacte beren kunnen een sterke geur verspreiden, ze krijgen slagtanden en ze zijn wat zwaarder, sterker.
 

Kan je ze alleen houden of in een groep?

Het is beter om meerdere kune kunes te houden. Het zijn erg sociale dieren, die eenzaam worden en er onder lijden als ze zonder soortgenoot moeten leven. Twee of meer is een goed aantal.  Wij zullen onze varkens alleen in paartjes verkopen, tenzij u al over een ander varken beschikt.
 

Zijn ze te vertrouwen met kleine kinderen?

Kunekunes zijn erg betrouwbaar en genieten van aandacht en het contact met mensen. Net als bij honden, katten en andere dieren is het verstandig om kinderen te begeleiden bij de omgang met varkens. Jonge kinderen moeten niet zonder toezicht bij varkens zijn (net zo min bij de kat trouwens). Het karakter van de Kune kunes is heel erg mensgericht en goedaardig. Dit maakt het ras ook uitermate geschikt voor kinderboerderijen, zorgboerderijen of andere therapeutische omgevingen.
 

Kunnen kune kunes samen leven met andere dieren?

Natuurlijk! Onze varkens lopen regelmatig samen met schapen, honden en kippen. Veel dieren zullen in eerste instantie een beetje onzeker reageren, maar ze zullen snel aan elkaar wennen. Zodra een diersoort jongen krijgt moeten de dieren wel (tijdelijk) gescheiden worden. 

 

Moeten kune kunes ontwormd worden?

Ja, iedere 4-6 maanden. Onze varkens krijgen een injectie met ivomec, een middel dat helpt tegen inwendige (wormen) en uitwendige (schurft, luis) parasieten. Het is belangrijk dit bij te houden om wormen en schurft te voorkomen. Het is verder belangrijk om het land goed te verzorgen. Intensief gebruikte kleine veldjes moeten dagelijks uitgemest worden. Als je elektrische omheining gebruikt kan je de varkens over verschillende veldjes rouleren, zodat het land kan herstellen van wormbesmetting.   
 

Hebben varkens modder nodig?

In de zomer nemen varkens graag een modderbad om af te koelen. Varkens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet goed regelen. Ze hebben bijna geen zweetklieren. Bij hoge buitentemperaturen kan je varken het al gauw te warm krijgen. Varkens met een lichte huid of weinig haarbedekking zijn bovendien extra gevoelig voor zonnebrand. Door te zoelen in het modderbad raken ze hun lichaamswarmte weer kwijt. Ook geeft de modder bescherming tegen parasieten. Je kan een deel van hun veld nat houden zodat ze zelf een kuil, modder maken voor hun modderbad. Onze varkens hebben op die manier zelf hun favoriete plek voor de modderpoel gekozen. Als ze hun waterbak omgooien, of er in gaan liggen, is dat een duidelijk teken dat je een modderpoel voor ze moet maken. Varkens houden alleen van modder als ze het warm hebben. In de winter zullen ze niet gelukkig zijn als ze nat en modderig worden, ze kunnen dan ziek worden.

Zijn varkens vies en stinkend?

Nee, zoals hierboven al vermeld, houden varkens ervan om in de winter warm en droog te zijn. Varkens zullen, als ze vrije uitloop hebben, nooit hun eigen strobed bevuilen. Hun behoefte doen ze op vaste plekken, liefst ver van hun slaap- en eetplaats vandaan.

Kan ik intacte beren houden?

Als je erover denkt om in de toekomst te gaan fokken, neem dat eerst een jong zeugje met een gecastreerd mannetje als gezelschap. Op die manier kan je wat ervaring opdoen voordat je een beer koopt. Sommige kune kune houders nemen nooit een eigen beer maar laten hun zeug gebruik maken gebruik van de diensten van een dekbeer.Gecastreerde beren (borgjes) zijn makkelijk te houden en hebben een lief en gelijkmatig karakter. Intacte beren zijn geen huisdieren. Alle volwassen beren krijgen scherpe, uitstekende hoektanden, dus moet je voorzichtig zijn om ongelukken te voorkomen. Een beer kan niet voortdurend bij de zeug gehouden worden, behalve als je twee nesten per jaar wil. Je hebt dus nog een hok en een veld nodig. Een beer die zich verveelt (onvoldoende gelegenheid om te dekken) kan gefrustreerd raken, met bijkomende (gedrags)problemen.

Waarom zou ik een stamboek Kunekune kopen?

Doordat de kunekune populatie heel gering is, is de kans op inteelt erg aanwezig. Door geregistreerd binnen het stamboek te fokken, wordt het inteeltpercentage zo laag mogelijk gehouden. Hierdoor kun je geboren aandoeningen en ziekten voorkomen. Koop daarom als je een Kune wilt aanschaffen alleen bij een erkende fokker. Hierdoor help je een zeldzaam ras beschermen en voorkom je verrassingen bij de aanschaf van een niet geregistreerde "kune kune".